[eng]

Bilal Yılmaz (1986) is an interdisciplinary artist based in Istanbul. He mainly uses light, sound, movement and interaction to create sculptural objects, installations and experiences that shift the spectator’s perception and bring joy of collectivity. Alongside his interdisciplinary art works and designs, he develops social and collective projects creating impact through artistic approaches.

He studied Information Systems Engineering at Boğaziçi University (Istanbul) and Computer Science at Binghamton University (New York), and he received an MA in Industrial Product Design from Istanbul Technical University. His interdisciplinary interests and education are reflected on his work, which oscillates between art, design and social engagement. His practice is largely based on finding and uncovering the potentials that are hidden because of the contemporary social, political and financial reality, as well as on experiential and collaborative learning and making. A lot of what he does aims at creating tools that activate possibilities and communities through imagining and experimenting with alternative systems of engagement and collective production.

In 2010, he initiated a Collective Studio at Boğaziçi University to create a collaborative production space for experimental art and design practices. In 2012, he co-founded the design collective Olmaz İşler (Impossible Works), through which he gained experience in designing conceptual interior spaces and exploring the interaction of people with their environment, objects and light.

His interest in craftsmanship and in making, which has informed his practice throughout, led to his collective action project Crafted In Istanbul (2012-ongoing), a pilot mapping project which aims at uncovering the social, cultural and economic potential of crafts by bringing visibility to Istanbul’s underground studios and activating creative collaborations. Crafted In Istanbul is featured in Tania Bruguera’s archive of Arte Útil as a “case-study that draws on artistic thinking to imagine, create and implement tactics that change how we act in society”. The project has gradually evolved into Creative-Craft Platform (in progress), a systematic approach to reimagine crafts, an open-source platform for building creative communities and networks around crafts to reveal its contemporary potential in post-industrial societies.

Another recurring interest in Bilal Yılmaz's work is nightlife and the impact of underground collective projects. Among them, the “one night installation”series (2018-ongoing), creates fictional atmospheres through durational exposure to art and music, resulting in unique collective experiences thanks to visual and auditory interventions on the texture of space. His project City Stage (2019), commissioned by Project LABattoir and Goethe-Institut Thessaloniki, is a versatile mobile stage / light installation / tool that transforms any location to a stage towards the activation of public spaces and communities through artistic and performative interventions. A predecessor of City Stage, Salon (2016) is a stage design project at Autonomous Factory Rog - Ljubljana that enables creatives of the city to reach a stage for free, share their performance-based works and bring people together contributing to the formation of a community and informal economy.

Bilal Yılmaz’ s works have been presented at the 15th Istanbul Biennale of Contemporary Art (2017), the 2nd Istanbul Design Biennale (2014), Yankoșe (2021), Pera Museum (2023), Istanbul Modern (2024). He is regularly invited to give talks and workshops on different aspects of his work in Istanbul and abroad.


[tr]

Bilal Yılmaz (1986) İstanbul’da yaşayan disiplinlerarası bir sanatçıdır. Temelde ışık, ses, hareket ve etkileşimi kullanarak heykelsi nesneler, yerleştirmeler ve izleyicinin algısını değiştiren kolektif deneyimler yaratır. Disiplinlerarası sanat ve tasarım çalışmalarının yanı sıra, sanatsal yaklaşımlar ile sosyal etki yaratan toplumsal ve kolektif projeler geliştirir.

Bilal Yılmaz lisansını Boğaziçi Üniversitesi(İstanbul) Bilişim Sistemleri Mühendisliği ve Binghamton Üniversitesi(New York) Bilgisayar Mühendisliği, yüksek lisansını ise İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstriyel Ürün Tasarımı bölümünde tamamladı. Disiplinlerarası ilgi alanları ve eğitimi; sanat, tasarım ve sosyal katılım arasında gidip gelen çalışmalarına yansımaktadır. Çalışmaları büyük ölçüde sosyal, politik ve finansal nedenlerle gizli kalmış potansiyelleri bulmaya ve ortaya çıkarmaya, aynı zamanda deneyimsel birlikte öğrenme ve üretme biçimlerine dayanır. Eylemlerinin birçoğu, alternatif katılım ve kolektif üretim sistemlerini hayal ederek ve deneyerek olasılıkları ve toplulukları harekete geçiren araçlar yaratmayı amaçlar.

2010 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrencilerin sanat ve tasarım pratiklerini deneyimlemelerini, birlikte üretmelerini ve birbirlerinden öğrenmelerini hedefleyen ve hala aktif olan Kolektif Atölyeyi kurdu. 2012 yılında, kavramsal iç mekanlar tasarlayan ve insanların çevre, nesne ve ışıkla olan etkileşimini keşfetme konusunda deneyim kazandığı tasarım kolektifi Olmaz İşler’ in kurucu ortağı oldu.

Zanaatkarlığa ve üretime olan ilgisi, İstanbul'un yer altına itilmiş zanaat atölyelerini görünür kılan ve zanaatın sosyal, kültürel ve ekonomik potansiyelini ortaya çıkararak zanaatkarlar ve yaratıcı aktörler arasındaki yaratıcı işbirliklerini harekete geçirmeyi amaçlayan Crafted In Istanbul (2012-devam ediyor) projesine yol açtı. Crafted In Istanbul, Tania Bruguera' nın Arte Útil arşivinde “toplumsal davranışlarımızı değiştiren yöntemleri hayal etmek, yaratmak ve uygulamak için sanatsal düşünceden yararlanan bir vaka çalışması” olarak yer almaktadır. Proje zamanla, zanaatı yeniden tahayyül etmeye yönelik sistematik bir yaklaşıma sahip olan Creative-Craft Platform’ a (devam ediyor) dönüştü; sanayi sonrası toplumlarda zanaatın güncel potansiyelini ortaya çıkaran, zanaat etrafında yaratıcı topluluklar ve ağlar oluşturan açık kaynaklı bir platform.

Bilal Yılmaz'ın işlerinde yinelenen ilgi alanlarından biri de gece hayatı ve kolektif yeraltı projelerinin etkisidir. Kolektif yeraltı projelerinden biri olan “bir gecelik enstelasyon” serisi (2018-devam ediyor), mekanın dokusuna yapılan görsel ve işitsel müdahaleler sayesinde sanat ve müziğe uzun süre maruz kalınan kurgusal atmosferler yaratarak benzersiz kolektif deneyimler yaratmaktadır. LABattoir Project ve Selanik Goethe Enstitüsü tarafından desteklenen City Stage (2019) projesini, sanatsal ve performatif müdahalelerle kamusal alanların ve toplulukların aktivasyonunu sağlamak amacıyla, herhangi bir (kamusal) alanı sahneye dönüştüren çok yönlü bir mobil sahne / ışık yerleştirmesi / araç olarak tasarlamıştır. City Stage' in ilk versiyonlarından biri olan ve Slovenya'nın başkenti Ljubljana’ daki Otonom Fabrika Rog içinde inşa ettiği Salon (2016) ise şehirdeki yaratıcı aktörlerin ücretsiz olarak bir sahneye ulaşması, performansa dayalı çalışmalarını paylaşması, çevresindeki insanları bir araya getirerek yeni toplulukların oluşması ve kayıtdışı bir ekonominin yaratılması üzerine kurulan bir sahne tasarım projesidir.

Bilal Yılmaz’ ın işleri 15. İstanbul Bienali (2017) ve 2. İstanbul Tasarım Bienali (2014) Yankoșe (2021), Pera Museum (2023), Istanbul Modern (2024) de yer al -dı /-ıyor. Düzenli olarak İstanbul'da ve yurtdışında çalışmalarının farklı yönleri hakkında konuşmalar ve atölye çalışmaları gerçekleştirmektedir.